06-02-11

Onze bestemming - where are we heading

louisiana-kaart.jpg

Het gebied dat nu de staat Louisiana vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Choctaw. De eerste Europeanen in het gebied waren de leden van een expeditie geleid door de Spanjaard Pánfilo de Narváez, die in 1528 de monding van de rivier de Mississippi ontdekte. Ongeveer dertien jaar later verkende een expeditie onder leiding van Hernando de Soto het gebied.

De Spanjaarden hadden daarna weinig belangstelling meer voor de regio. De eerstvolgende verkenners waren dan ook Frans. René Robert Cavelier de La Salle gaf het gebied in 1682 zijn huidige naam ter ere van zijn vorst Lodewijk XIV.

De naam Louisiana verwees in die tijd naar een veel groter gebied dan dat omvat door de huidige staat. De rivier de Mississippi vormde het hart van het territorium Louisiana, dat reikte tot en met de huidige noordgrens met Canada. Rond 1760 verloren de Fransen het gebied grotendeels aan Spanje. Rond 1800 kreeg Frankrijk, dat toen geregeerd werd door Napoleon Bonaparte, het territorium terug, om het in 1803 aan de Verenigde Staten te verkopen, een transactie die bekend is geworden als de Louisiana Purchase. Op 30 april 1812 werd Louisiana formeel, als 18de, een staat van de Verenigde Staten.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog stond Louisiana aan de kant van de Confederatie

foto2.png

Louisiana ligt in aan de Golf van Mexico (zuiden) en grenst in het noorden aan Arkansas, in het oosten aan Mississippi en in het westen aan Texas. Van noord naar zuid is de afstand tussen de staatsgrenzen 442 km. Van oost naar west is deze afstand 483 km. De staat behoort tot de vlakste van de Verenigde Staten. Baton Rouge is de hoofdstad van de staat en New Orleans is de grootste stad. De haven van New Orleans is op New York na de belangrijkste van de Verenigde Staten. Louisiana is vlak en dicht begroeid, moerassig aan de kust. Het hoogste punt van de staat is maar 163 meter hoog en staat bekend als Driskoll Mountain. Het laagste punt van de staat is New Orleans met anderhalve meter onder de zeespiegel. De belangrijkste rivier van de staat is de Mississippi River.

Louisiana is ook een toeristenstaat en heeft dit onder meer te danken aan, het kloppende hart, New Orleans dat jaarlijks gigantische bezoekersaantallen trekt. In augustus 2005 kwam New Orleans vaak in het nieuws, doordat deze stad zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina. Enkele dijken begaven het en het water stroomde naar de onder de zeespiegel liggende stad. Als gevolg hiervan stond zowat de gehele stad onder water. Eerder werden honderdduizenden mensen uit de stad geëvacueerd. Door de orkaan vielen tenminste honderden doden. Ondanks de grootschalige evacuatie voor de komst van de orkaan verbleven nog veel (arme) mensen in de stad. Door de overstroming, ontbreken van elektriciteit, gebrek aan voedsel en water bleek de stad voor een tijd niet leefbaar en moest iedereen de stad verlaten.

foto3.jpg

De stad Shreveport

Shreveport is een stad in de Amerikaanse staat Louisiana en telt 200.145 inwoners. Het is hiermee de 88e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 266,9 km2, waarmee het de 66e stad is.

Genoemd naar Capt Shreve, die in 1835 op de Red River een nederzetting bouwde en de rivier bevaarbaar maakte. In het begin bestond de stad uit 8 straten die van noord naar zuid liepen, en 8 van oost naar west. Het werd het centrum van de stoomboot handel, waar vooral katoen en landbouw produkten verhandelt werden. Ook slaven werden er verhandelt, maar niet zoveel als zuidelijker in de staat. Tijdens de burgeroorlog werd het even de hoofdstad van Louisiana, maar omdat de rivier niet langer bevaarbaar was werd nadien Baton Rouge als hoofdplaats gekozen. Door de opkomst van de spoorwegen werd de bevaarbaarheid van de rivier verwaarloosd, en het duurde tot 1994 voor er weer financiële middelen vrijkwamen om de rivier te ontwikkelen. In het begin van de 20e eeuw is Shreveport één van de plaatsen waar de Blues worden gespeeld en er is een ‘Red light district’ dat door velen bezocht wordt. Het was een industriële metropool waar vooral gewerkt werd en die op de kruising van Louisiane – Texas en Arkansas als doorvoerhaven gebruikt wordt. De komst van Riverboat gambling, Casinos die op stoomboten op de rivier liggen, wordt in het centrum van de stad een renovatieproject opgestart en een nieuwe uitgangs en winkelbuurt opgetrokken.

Shreveport is ook al jaren de standplaats van een van de grote autofabrieken van GM. Onder andere de Hummer wordt er gebouwd. Gelet op de malaise in de auto-industrie staat de fabriek op de lijst om gesloten te worden in 2012.

14:35 Gepost door Den Patten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hallo patrick,

Hoe gaat het met jullie?
Ik denk dat deze maal de e-mail aankomt, ik hoef nu geen wachtwoord in te vullen.
Als je mij terug wilt mailen kan ik jullie wat vakantiefoto's van Bodrum zenden.

Met vriendelijke groet voor jou en Jessie,
Co.

Gepost door: Co Wernke | 07-03-11

Reageren op dit commentaar

Voila Co,

Hierbij mijn email adres patrick.vantroyen@skynet.be

Gepost door: Den Patten | 08-03-11

De commentaren zijn gesloten.